#

Kun saapuu Länsi-Lappiin Suomi-neidon kainaloon Muonioon, pistää tienristeyksessä silmään tornitalo. Kiela on paikallinen turistikeskus matkamuistomyymälöineen ja ravintoloineen. Kyltissä lukee myös sisustusliike. Keskellä ei mitään! ”Ei vaan kaiken keskellä”, painottaa omistaja Pirjo Brännare. Ympärillä Levi, Ylläs, Kolari, Hetta.

Tornitaloa ei kannata pysähtymättä ohittaa, vaikka olisikin kiire Kilpisjärven keväthangille. Pirjo Brännaren matkamuistomyymälässä saattaa kuksan, laadukkaan kylpymekon tai luonnonkosmetiikan lisäksi tarttua mukaan into tilata sisustussuunnittelu mökkiinsä tai kotiinsa, jopa toimistoon.

Liikkeen ilme henkii pohjoismaista tyyliä: Alvar Aalto ja Yki Nummi muiden muassa vilahtavat omistajan puheessa. Upeat belgialaiset kankaat poikkeavat peruskangaskauppojen verhovalikoimista. Tapetit tulevat Italiasta. Kivitapetti on hämmästyttävän kaunis; rosoinen mutta hohtava.

Pirjo valmistui pari vuotta sitten sisustussuunnittelijaksi Oulun Sisustusakatemiasta. Jätti uran rahoitusalalla lähteäkseen toteuttamaan intohimoaan sisustajana. Viime vuoden lopulla yrittäjähenkinen nainen osti matkamuistoliikkeen ja yhdisti siihen liikeideansa sisustajana.

”Olen tehnyt sisustussuunnitelmia Ylläkselle, Leville, Muonioon ja parhaillaan Etelä-Suomesta on yksi toimistokin työn alla”, Pirjo kertoo.

Hänellä on lappilaiset luottohenkilöt kumppaneinaan: sähkömies, putkimies, keittiövalmistaja, ompelija, puuseppä, kirvesmies ja siivooja astuvat remmiin tarvittaessa, että avaimet käteen –palvelu sujuu.

Päivät kuluvat turisteja palvellessa matkamuistojen parissa. Asiakkaita arvostetaan tarjoamalla vain parasta ja persoonallista. Raikas poikkeus turistimyymälöiden valtavirrassa. Täältä voi napata mukaansa nahkaisen minihameen, hopeiset korvakorut tai vaikkapa hirvennahasta tehdyn käsilaukun.

Paikalliset asukkaat hyödyntävät liikettä ostaessaan lahjoja valmistujaisiin tai juhliin. Saakohan ylioppilas tänä vuonna näyttävän lampun lahjaksi?

Pysähdy ja ihastu.